Ads 468x60px

01 decembrie 2012

Centrale termice


Centrala termica potrivita locuintei tale

Odata cu apropierea iernii, a venit din nou vremea sa ne gândim la sisteme de încalzire a locuintei.

Este adevarat ca piata abunda de oferte la astfel de produse, însa cele mai cautate ramân centrale termice, asta poate si pentru ca gama este extrem de variata, de unde si preturile accesibile pentru majoritatea buzunarelor. Dar o gama diversificata de produse poate ridica probleme atunci când vine vorba de „ce se potriveste mai bine pentru fiecare locuinta în parte".

Centralele termice se împart în mai multe categorii în functie de

- putere,
- combustibilul pe care îl folosesc
- locul în care sunt instalate.

În functie de aceste caracteristici fiecare tip de centrala se preteaza anumitor spatii, iar nepotrivirea lor duce la performante scazute si utilizatori nemultumiti.

Alegerea corecta

S-a întâmplat tuturor sa se întoarca de la cumparaturi si sa constate ca produsul nou achizitionat nu este ceea ce cauta. De cele mai multe ori acest lucru se întâmpla atunci când ajuns în magazin, vânzatorul începe sa îti însire nenumarate modele care mai de care mai performante si mai sofisticate, dar care de multe ori se potrivesc cu ceea ce vrem precum nuca în perete. O astfel de greseala se poate face cu usurinta atunci când cumparam o centrala termica. Puterea este unul dintre caracteristice principale ale unui astfel de produs. Pentru apartamente, cele mai uzuale sunt cele de 24 de kw. Acestea reusesc sa faca fata cu brio apartamentelor standard românesti cu doua, trei sau patru camere si sa asigure apa calda pentru una sau doua bai. În ceea ce priveste apartamentele noi, cu suprafete mari, sau casele, calculul cu privire la dimensionarea corecta a centralei se face în functie de suprafata care trebuie încalzita si de numarul de consumatori de apa calda menajera. Recomandat este ca înainte de a pleca sa cumparati o centrala termica sa cereti opinia unei persoane cu experienta în domeniu.

Un alt tip de clasificare se face în functie de amplasare.

Astfel putem vorbi despre:

- centrale murale
- cele clasice care se pun pe perete
- centrale de pardoseala.

Acestea din urma sunt centrale cu puteri mai mari de 24 de kw si în general nu sunt recomandate pentru uz rezidential, iar acolo unde se instaleaza sunt folosite cele pe lemne si nu pe gaz metan. De asemenea, instalarea unei centrale de pardoseala într-o locuinta impune montarea unui boiler separat pentru producerea apei calde. Pe de alta parte, tinând cont de faptul ca este vorba de o centrala de putere mare, costurile de achizitie si de montare sunt si ele pe masura.

O ultima clasificare se face în functie de combustibilul pe care îl folosesc si se împart în:

- centrale pe lemne,
- cu peleti
- pe gaz
- electrice

Acestea din urma au la rândul lor câteva subcategorii. Tehnologia de functionare utilizata face ca centralele pe gaz sa se împarta în:

- centrale instant
- conventionale, recomandate pentru blocuri si în general persoanelor cu buget scazut
- centrale în condensare cu un randament ridicat si dotari complexe.

Tot în cazul centralelor pe gaz puteti opta pentru

- varianta combi, care produce atât apa calda menajera, cât si agent termic
- varianta care produce numai agent termic. 

In a doua situatie apa calda poate proveni de la un sistem combinat de boiler sau panouri solare.

O ultima subcategorie include

- centralele termice fara sau cu acumulare 
Acestea din urma dispun de un rezervor cu capacitate de pâna la câteva zeci de litri care asigura un aport sporit de apa calda. Din acest motiv, centralele termice cu acumulare sunt recomandate gospodariilor cu mai multi consumatori de apa.

Punerea in functiune

Alegerea tipului de centrala potrivit este doar începtul unui sir de decizii pe care va trebui sa le luati. Pe lânga clasificarea în functie de putere, amplasare si combustibil, la fel de importante sunt si functiile si dotarile de care dispune, garantia oferita de producator, dar si serviciile de garantie si service în postgarantie. Este important sa alegeti produse cunoscute pe piata si sa va asigurati ca reteaua de service este destul de extinsa. Astfel, în cazul unei defectiuni, se va putea interveni rapid, iar eventualele piese de schimb vor putea fi aduse într-un interval de timp mic. De obicei centrala termica se monteaza în bucatarie, dar în lipsa de spatiu se poate gasi si un alt loc favorabil bunei functionari. Indiferent de loc, montarea ei implica achizitionarea altor
materiale si implicit costuri suplimentare. Preturile centralelor termice variaza ca la orice alt produs, în functie de dotari. Cele mai simple pot fi achizitionate cu mai putin de 2.000 de lei, în timp ce o centrala sofisticata, cu functii complexe care ofera un grad de confort sporit, poate avea preturi de pâna la 10.000 de lei si chiar
mai mult.

 

Postări populare

fb